31 nieuwe appartementen beschermd wonen dankzij samenwerking

8 June 2023, 08:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Leger des Heils
V.l.n.r.: Marc Verberg (Leger des Heils), Ritske Bloemendaal (wethouder Wassenaar) en Kavita Parbhudayal (wethouder Den Haag).

In het voormalige O&O-gebouw aan de Zonneveldweg in Wassenaar realiseert het Leger des Heils 31 'wonen plus plekken'. Dat zijn woningen voor mensen die tijdelijk ondersteuning nodig hebben bij de terugkeer naar zelfstandig wonen. De gemeenten Den Haag en Wassenaar en het Leger des Heils tekenden daarvoor woensdag een samenwerkingsovereenkomst.

"Gemeenten staan voor grote maatschappelijke opgaven en hebben elkaar nodig om die succesvol aan te pakken, zoals ook goede buren elkaar kunnen helpen", zegt de Haagse wethouder Kavita Parbhudayal. "Door over grenzen heen te kijken en samen te werken, bereiken we meer. Daarom ben ik ontzettend blij met deze nieuwe voorziening in Wassenaar, een tastbaar resultaat van onze regionale samenwerking. Ik wens alle nieuwe bewoners op deze mooie plek heel veel levensgeluk toe."

De vijf gemeenten in de regio Haaglanden (Den Haag, Wassenaar, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk en Zoetermeer) hebben afgesproken dat inwoners met mentale gezondheidsproblemen of verslaving, zo dicht mogelijk bij huis ondersteund worden. Als er toch meer nodig is dan ondersteuning thuis, wordt er gezorgd voor een plek in een begeleid- of beschermd wonen voorziening. Veel van de begeleide of beschermde woonplekken zijn nu in Den Haag. Daarom wordt gewerkt aan een betere verdeling over de regio. Dit betekent niet dat elke gemeente alles in huis moet hebben. Maar wel dat de gemeenten goed met elkaar moeten blijven samenwerken om inwoners zo goed mogelijk te ondersteunen.

Ondersteuning op maat

Het Leger des Heils maakt het oude schoolgebouw in Wassenaar nu klaar voor bewoning. Naar verwachting trekken de bewoners er eind dit jaar in. Zij hebben straks allemaal een zelfstandig appartement, met een eigen keuken en badkamer. Ze betalen huur en gaan overdag naar hun werk, vrijwilligerswerk of dagbesteding. Ze krijgen een paar uur per week begeleiding van het Leger des Heils en eventueel andere hulpverleners. Er is dus geen sprake van 24-uursbegeleiding, maar van ondersteuning op maat.